Ik ben een nieuwe vrijwilliger

Ook post-corona blijven we inzetten op het organiseren van online initiatieven waarbij anderstaligen mondelinge oefenkansen krijgen om hun Nederlandse spreekskills te verbeteren. Online praattafels hebben het bijkomend voordeel dat mensen zich niet hoeven te verplaatsen en dat ze bijgevolg minder tijd in beslag nemen.

Huis van het Leren blijft daarom nieuwe vrijwilligers verwelkomen. We matchen jou als vrijwilliger met een anderstalige, daarna kunnen jullie zelf afspreken wanneer jullie oefenen.

Weet je niet zo goed waarover je kan praten? Geen probleem, ook daar helpen we jou bij!

Inspiratiemateriaal

Getuigenis van een vrijwilliger

Sedert 2 weken heb ik om de twee dagen een uurtje contact met Hicham om zijn luister- en spreekvaardigheid in het Nederlands te oefenen. We proberen ook wat schrijfvaardigheid uit via mail, maar in beperkte mate.

Hicham is een lieve, 25-jarige Marokkaanse student die sedert 6 maand bij zijn tante,  oom en drie jonge kinderen  in Harelbeke woont.

Wel leuk dat wij na twee weken al zoveel van elkaar weten. Het is super dat wij beiden respectvol zijn en een open geest bezitten.

Net zoals veel jongeren, moet ook Hicham, online Nederlands volgen wat niet altijd evident is om vlug vorderingen te maken.

Hij begrijpt al veel, maar ik moet hem regelmatig een duwtje in de rug geven opdat hij zich met korte volledig zinnetjes zou uitdrukken. De uitspraak is wel iets moeilijk voor hem maar door herhaling lukt het best aardig.

Om het gesprek gaande te houden, bereid ik het wel wat voor. Verschillende items die voor variatie zorgen.

Ik probeer ook tijdens ieder gesprek iets over zijn geboorteland te weten te komen. Ik vertel dan iets over België, onze gewoontes, …

Voor mij is het een leuke ervaring en ik kijk er altijd naar uit om met Hicham te praten.

Een leuk en aan te raden project  dat zeker waardevol is en voldoening geeft.

Didier – 60 jaar – Veurne

Hoe word je vrijwilliger bij Huis van het Leren?

  • Stap 1: informeer jezelf
    Het is belangrijk om jezelf goed te informeren
    als je vrijwilliger wilt worden! Daarom hebben wij alles in deze informatienota verzameld.
  • Stap 2: verzekering
    Het engagement bestaat uit online videochats, waarbij risico’s minimaal zijn. Toch is het beter te voorkomen dan te genezen. Speciaal voor het Corona virus voorziet de overheid in een extra verzekering voor vrijwilligers. Registreer je hier.
  • Stap 3: bekijk jouw situatie
    Krijg je momenteel een vervangingsinkomen (ziekte, leefloon, werkloosheid…), neem dan zeker contact op met je uitbetalingsinstelling (vakbond, hulpkas, ziekenbond, OCMW…) om te vragen welke stappen je voor hen moet zetten. Ben je tijdelijk werkloos? Dan vind je hier meer informatie.
  • Stap 4: meld je aan als vrijwilliger

    Omdat wij op zoek willen gaan naar een goeie match tussen de vrijwilliger en de anderstaligen, hebben we een aantal vragen opgesteld. Deze kan je hier terugvinden.