Gouden tips van Anas

Anas komt uit Syrië en is sinds 2016 in België. Via VDAB kwam hij bij Leerwinkel-collega Charlotte terecht, die hem op weg hielp naar zijn masteropleiding International Business aan de VUB. We vroegen hem naar zijn ervaringen met de opleiding en met ons land in het algemeen. Anas ging daar niet alleen uitgebreid op in; hij gaf er ook nog eens prima tips bovenop voor nieuwkomers die hogere studies willen doen. Een topcliënt!

Mastering the master

De master International Business sloot mooi aan bij Anas’ eerdere opleiding Business Management in Syrië. Hij koos ervoor omdat het een brede richting is, die veel keuzemogelijkheden laat voor de student. De duidelijke lesstijl, aanspreekbare proffen en integratie via groepswerk waren pluspunten voor hem, al was het wel wennen aan de grote hoeveelheid leerstof om zelfstandig te verwerken. Ook het onderzoeks- en schrijfwerk aan de masterproef was niet te onderschatten. De studie- en taalbegeleiders waren hierbij een grote hulp.

Anas en de Belgen

Door de internationale sfeer voelde Anas zich thuis op de campus in Brussel. De medestudenten – en Belgen in het algemeen – zijn vriendelijk en makkelijk aanspreekbaar, maar je moet wat moeite doen om hen te leren kennen. Eens je wat meer weet over de cultuur en gewoonten, stellen Belgen zich meer open en kan je tot goede vriendschappen komen. Het valt hem op dat Belgen werkers zijn en dat ook appreciëren in anderen, maar niet onbelangrijk: “they work hard and play harder”!

Toptips

Anas ontpopte zich als een gewillige raadgever voor nieuwkomers die hun weg nog zoeken in België. Dit is zijn tip-top-zeven:

  1. Het belangrijkste advies: maak vrienden. Benader mensen op een vriendelijke manier, en kom zo meer te weten over het land, de levensstijl en de taal. Onthoud dat 80% van je succes afhangt van andere mensen.
  2. Stel duidelijke doelen voor jezelf voordat je een studie kiest. Vraag raad of bezoek een bedrijf waar je graag wil werken, om te zien of de job echt bij je past. Zoek online informatie op, check LinkedIn, stuur mailtjes, …
  3. Gebruik een digitale kalender om je studietijd en andere activiteiten te plannen. Doe belangrijke taken eerst.
  4. Aarzel niet om andere mensen of organisaties (zoals Leerwinkel ?) aan te spreken als je niet weet wat je wilt studeren, of als je de weg niet vindt.
  5. Het leven is meer dan studeren alleen: zoek vrienden op of engageer je als vrijwilliger, voor een rijker sociaal leven. Sport regelmatig en eet evenwichtig.
  6. België heeft veel fantastische bibliotheken, ook in jouw stad. Maak er gebruik van!
  7. Zorg voor wat gezonde competitie met je studiegenoten om elkaar te motiveren.