Oe ist met de collega’s?

Onze online vrijwilligers en anderstaligen die Nederlands oefenen stonden in deze coronatijden -terecht – in de spotlights. Maar hoe gaat het intussen eigenlijk met ons eigen team, de collega’s van het Huis?

‘Goed!’, klinkt het vooral. Oef, dat is alvast een goed begin. De lange lockdownperiode heeft nochtans ook voor ons voor een aantal ingrijpende veranderingen gezorgd, zowel op professioneel als op sociaal vlak.

Hetzelfde, maar dan anders

Tijdens de eerste coronaweken gingen we vooral op zoek naar manieren om contact te houden met de cliënten. Dat deden we door online gesprekken te organiseren – tot op vandaag verlopen de afspraken van Leerwinkel volledig via videochat. Voor velen is dit intussen het nieuwe normaal, maar we merken dat een schermgesprek toch net iets stroever verloopt dan face-to-face. Ook in online overleggen zijn we intussen ervaringsdeskundigen, maar in het echt verstaan we elkaar toch (letterlijk) beter.

We werken grotendeels van thuis uit. Soms handig om je uren wat beter te kunnen spreiden, maar niet altijd evident als je met kleine of grote (of dierlijke ?) huisgenoten rekening moet houden.

Sociaal contact

Op de vraag wat de collega’s het meest missen, klinkt het unaniem: elkaar (wederom oef!). En ook de cliënten, en ook externen die we soms zagen. Met andere woorden: we zijn sociale beesten, en net zoals de meeste mensen missen we het èchte contact met anderen. Stilaan mogen we het thuiswerk terug met kantoorwerk combineren, dus we zien al een klein lichtje aan het einde van de tunnel. Al zal een groeps-apéro zonder schermen nog heel even moeten wachten.

Positieve kanten

Elk nadeel heeft zijn voordeel: dat is bij ons zeker het geval. Door de lockdown heeft onze online vrijwilligerswerking het licht gezien, waardoor intussen ruim 120 happy couples samen Nederlands oefenen. Met het online-project bieden we ook ondersteuning aan organisatoren en vrijwilligers van praattafels. Daarnaast werden er ook in sneltempo andere virtuele alternatieven uitgerold waar we voordien weinig tijd voor hadden: online avondpermanentie, groepsgesprekken, webinars, … . Allemaal resultaten waar we best trots op mogen zijn. Het feestje volgt later wel!