Machteld vrijwilligt

Machteld is binnen ons SIREE project vrijwilliger en oefent op regelmatige basis én online Nederlands met Adriana! 

[ld_testimonial style=”testi_s04″ align=”text-center” title=”Machteld” avatar=”8529″ title_color=”rgb(7, 38, 140)” pos_color=”rgba(7, 38, 140, 0.703)”]Omwille van de coronamaatregelen werden mijn activiteiten als vrijwilliger nagenoeg stopgezet.

In normale tijden ben ik actief als vrijwilligster in verschillende organisaties als buddy voor anderstaligen met de focus op het Nederlands oefenen of het aanleren ervan.

Ik was maar al te blij toen ik een mail ontving van ´ het huis van het leren´ waarin gevraagd werd naar vrijwilligers om via video gesprek Nederlands te oefenen met anderstaligen.

Er werd een ´match´voor mij gezocht en gevonden op basis van de opgegeven interesses, hobby´s …

Zo kom ik in contact met Adriana, een jonge vrouw uit Peru die al 2 jaar in Brugge woont.

Ons eerste video gesprek is in het begin wat onwennig omdat ik niet weet wat ik kan verwachten en haar totaal niet ken.

Het wordt vooral een kennismakingsgesprek : een voorstelling van onze families, ons werk, hobby´s.

Het verrast me dat Adriana al zo goed Nederlands spreekt en enorm gemotiveerd is om het nog beter onder de knie te krijgen.

Dat alleen al zorgt ervoor dat ons eerste gesprek vlot verloopt en we al een afspraak maken voor een volgende keer.

Tot nu toe hebben we elkaar al enkele keren gezien en gesproken, we sturen vooraf een berichtje met de vraag of de ander zin en/of tijd heeft en dan bellen we elkaar.

Over een onderwerp hoeven we niet na te denken : corona en de gevolgen ervan zijn een niet te vermijden thema. Maar natuurlijk praten we ook over de dingen waar we dagelijks mee bezig zijn en zo ontdekken we dat we gemeenschappelijk interesses hebben zoals muziek spelen, talen leren, brood bakken (we wisselen ook recepten uit).

Voor Adriana is het een unieke manier om Nederlands te oefenen, ze wil het zo goed mogelijk doen en vraagt mij haar te verbeteren als ze fouten maakt. Dat kan ik soms wel eens doen maar ook niet te veel want dat remt het gesprek af en is nogal belerend.

Ik moet nog steeds lachen als ik eraan terug denk hoe enthousiast Adriana reageerde toen ze een nieuw werkwoord had ontdekt, ze wilde meteen weten hoe het vervoegd wordt en hoe en wanneer je het kunt gebruiken.

Voor mij is het een verrijkende ervaring om op deze manier iemand te leren kennen die Nederlands wil oefenen en zo kan ik ook mijn vrijwilligerswerk verderzetten.

Ik hoop dan ook dat we, en we hebben het er al samen over gehad, elkaar in het echt mogen ontmoeten als alles min of meer weer normaal verloopt.

[/ld_testimonial]

Wil je zelf ook vrijwilliger worden? 

Dan kan je hier alle informatie terugvinden.