Vinous heeft een plan

Philippe Coppens is communicatiespecialist en mentor van Vinous, onderneemster met een migratie-achtergrond binnen het SIREE-project. Hieronder vind je het mooie verhaal van hun inspirerende ontmoeting.

Vinous is allochtoon. Maar méér nog is ze een onderneemster. Ik leerde haar heel recent kennen op een grijze vrijdagvoormiddag. Ik had een dagje verlof. Tijd om even rustig door enkele zaken te gaan waar je anders moeilijk toe komt. En zo kreeg ik de uitnodiging om eens met Vinous te praten. Want Vinous heeft een plan. Dus ging ik graag eens luisteren.

Een vrouw met hoofddoek komt de ruimte binnen waar ik samen met een projectcoördinator zit. Op het eerste gezicht een gewone vrouw met een hoofddoek en lang gewaad. Ik hoor je al denken.

Maar net daar ben je fout. Dit is geen stereotiepe moslima die weigert een man een hand te geven. Ik zie een dame vol zelfvertrouwen, met blozende wangen en glinsters in haar ogen. “Aangenaam Philippe!”, groet een sterke maar lieve stem.

Haar kennis van het Nederlands overvalt me, maar dat is nog maar het begin. Vinous is onderneemster. Ze wil een winkel overnemen en die groter en bekender maken. Ze wil van haar winkel een plek maken waar mensen glimlachend naartoe komen en terug weggaan. Ze wil kwaliteit bieden, een perfecte service. Voor Vlamingen en buitenlanders, toeristen inclusief. Alleen weet ze niet helemaal hoe ze dat allemaal moet gaan doen. “Hoe zorg ik ervoor dat het lukt, Philippe?”. Haar vraag is even vastberaden als zij zelf. Deze dame wil vooruit.

Dit zijn het soort mensen die ik graag ter hulp schiet. “Ik ken niet veel van marketing en public relations of reclame, maar ik weet dat het nodig is. Maar hoe doe ik dat?”. En daar raakt ze mijn gevoelige snaren: mijn passie voor communicatie, marketing en PR. Ik hou ervan mensen te ontmoeten met een droom, een visie, een passie. En zo komt de vraag of ik Vinous’ mentor zou willen zijn. Zoiets hoef je mij geen twee keer te vragen. Al gauw wisselen we ideeën uit hoe Vinous haar droom waar zou kunnen maken. Ze straalt.

 

Zo start ook voor mij een leuke uitdaging, als mentor binnen het Europese SIREE-project. Mensen helpen en begeleiden om via ondernemerschap optimaal te integreren in onze maatschappij. Ik zeg ‘onze’, maar laat ons eerlijk zijn: er is geen ons, wij of zij. Integratie gaat over de maatschappij in haar geheel. Het gaat over dromen, en die proberen waar te maken. Het gaat om je plaatsje vinden in een woelige wereld waar iets te vaak wordt gehamerd op ‘wij versus zij’. Iederéén verdient een kans, iederéén heeft recht op een goede toekomst. Op onderwijs, gezondheid en zelfontplooiing. Niets of niemand hoort dat in de weg te staan.

Dus zet ik graag mijn schouders onder Vinous’ idee en reik ik haar de hand. De projectcoördinator kijkt en luistert tevreden mee. En zo leggen we samen de funderingen van wat hopelijk ooit werkelijkheid wordt: de droom van Vinous.

Ik hou van mensen met een plan. Vinous heeft zo’n plan.

Wil je zelf ook mentor worden? 

contacteer frieke.alliet@huisvanhetleren.be